Mördegskakor!

Här kommer mitt recept på mörgedkakor och vad för sorters kakor du kan göra. Iaf dem jag gör. Detta är en sats som man helst, om man så vill, ska halvera för annars blir det väldigt mycket kakor. Fast, är du ett riktigt kakmonster ska du då inte halvera satsen ;)

Halv satsa:
100 gram rumstempurerat smör
1/4 dl strösocker
2 ½ dl mjöl (detsamma gäller glutenfritt om du använder FINAX mjölmix)
1 ägg (ett ägg gäller vid hel sats med)

Börja med att mäta upp smöret och hacka den i tärningar eftersom degen blir lättast att jobba med då. Häll över mjölet och sockret och rör samman med fingerspetsarna tills du får en smulig massa.
Tillsätt sen ägger och rör runt tills du kan göra den till en boll. Är degen för kletig häller du bara på lite mer mjöl så den blir fast och fin. Knåda den inte!
In i kylen i 30 minuter innan du bakar ut den.

Chokladsnittar:
Se recept ovan
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
Garnering:
vispat ägg
pärlsocker

Drottningkakor:
Se receptet längst upp
Garneringen:
Drottningsylt (eller vilken sylt du nu vill ha)

Kolakakor:
Se receptet längst upp
1-2 dl sirap (detta beror på hur mycket smak och knäkiga kolakakor du vill ha)

Rosakrämskakor:
Se receptet längst upp. OBS:: Angående dessa kakor är det viktigt att räkna kakorna du rullar och plattar ut på formen, för då du gör dessa kakor måste du räkna dem 2, 4, 6 och inte 1, 2, 3, 4 eftersom du ska ha jämnt antal kakor då du gör dessa. Har du ojämnt får du äta upp en kaka eller kanske dela på någon om en blir för stor. Och då de alla har gräddat färdigt ska de in i kylen under tiden medan du gör smöret.
Garneringen:
150-200 gram rumstempurerat smör
2-3 dl florsocker
1-2 msk röd hushållsfärg (beror på hur stark du vill ha krämen)
Till sist: Ta ut kakorna från kylen och börja smeta på kakorna med smöret på deras flata sida, bara ena kakan. Enklast är det att smeta ut krämen med en tesked. När den första kakan har fått sin kräm utkletad och klar så lägger du på ett lock och sen är kakan klar.
Fortsätt så i samma veva tills kakorna är slut och in med dem i frysen för ungefär en 1 timme så det får stelna lite innan du lägger ner dem i en kakburk.

Alla dessa kakor klarar sig i 3 månader i kylen för alla kakor går att frysa ner och är lika goda efter varje gång. Njut av dessa nu och ha en trevlig Jul!


Bra tips på julklapp, mamma gillar ju ljus :) får kolla upp det!

2010-12-20 | 22:19:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo