Måste fråga först!

Hej Hej!

Mins ni inlägget om det där jag skrev om fotografering?
Jag har en fråga jag ville ha svar på men den fanns inte med, så nu har jag ställt frågan till personen som skrev allting som jag placerade in på min blogg.

Nu väntar jag spänt på svar :D


Hoppas det går att läsa nu ^^'

Herrå <3

Bilden från utställningen 29/5-10

Hej hej!

Här kommr det en massa bilder från hundutställningen :DDet var dem alla bilderna jag iaf redigerade med egen text på. Mer finns det men är allt för lika varandra.
Remeber i realy BIG point on this picture! © on everything!
So don´t steal
;) That bad trouble for you.

Tjingaling <3

Ang. Fotografering!

Hej Hej!

Jag och en kompis disskuterar lite foto så jag tänker lägga in en sak angående det och hoppas det kanske säger ett och en annan sak.
Källa: http://www.fotosidan.se/cldoc/1746.htm 


Viktigaste frågan först, vad får man fotografera?
Enkelt svar, du får ta bilder på allt och alla utom vissa skyddsobjekt som kan vara både militära och civila anläggningar. När man inte får fotografera är det tydligt skyltat.

Får jag ta bilder av folk på gatan?
Ja, du får fotografera vem du vill, var du vill (jag tar upp det där med var du vill längre fram i texten). Det spelar ingen roll om du fotograferar flera personer i en folksamling eller en enskild person på nära håll.

Måste jag inte fråga först?
Nej. Men det är naturligtvis trevligast att fråga, såvida du inte är ute efter ögonblicksbilder förstås.

Men om jag börjar fotografera och personen ber mig, vänligt eller hotfullt, att sluta fotografera, får jag fortsätta ta bilder?
Ja.

Men det måste väl finnas någon gräns för hur nära jag får stå när jag tar bilder?
Icke, du får i princip hålla ett makroobjektiv framför ögat på personen om du vill, men, du får inte hindra personen att röra sig och absolut inte hålla fast någon i jackan eller uppträda störande. Då kan det handla om ofredande vilket inte har med att du fotograferar att göra!

Men kränkande bilder, det får jag väl ändå inte ta?
Det finns ingenting sådant som kränkande bilder. Återigen, du får fotografera vem du vill och när du vill.

Vi tänker oss att du står utanför en nattklubb och en hyfsat berusad tjej kommer fram och lyfter upp klänningen framför ögonen på dig, hon vinglar till och mumlar oredigt någonting om att ”här skall du få någonting att ta bilder på”. Där måste väl ändå gränsen gå?

Nej, det är helt okej att ta bilder, även om många tycker du är ett äckel som inte bryr dig om att flickebarnet inte vet vad hon gör. Som sagt, du får fotografera vem du vill och ingen kan hindra dig.

Vad mer än människor får man fotografera?
Återigen, det finns ingenting som du inte får fotografera, förutom de där skyddsobjekten.

Men jag var i Paris i somras och tog en bild på ett fint hus och det blev världens bråk med gendarmer som kom störtande och upprörda husägare?
I många länder kan det finnas andra regler om vad som är tillåtet, i Frankrike kan husägaren faktiskt inte förbjuda dig att avbilda en byggnad men var beredd på att du ändå får polisen mot dig.

Men, jag får väl inte ta en bild på en Ola Billgrentavla utan tillstånd?
Jodå, och jag citerar (lou) 2: a kapitlet 12 §, ”Var och en får framställa enstaka exemplar av offentliggjorda verk för enskilt bruk” Du får ta en bild, men du får inte publicera den eller dra vinning av den på något sätt. Mer om detta senare.

Enskilt bruk kan vara att du vill trycka upp en T-shirt till dig själv som du har när det är fest eller du vill ha en bild på väggen bredvid din dator för inspiration.

Var får jag fotografera?
allmän plats är det bara att låta motorkameran rassla film, inga hinder för att fotografera i skog och mark, på badstranden, på gator och torg och liknande. Däremot kan du förbjudas fotografera på privat område. Exempel på detta kan vara i någons hem, på en restaurang, i en butik, i ett köpcenter, på Scandinavium, på en nattklubb, på ett museum, på en skola, i en fabrik och så vidare. Den som har nyttjanderätten till en fastighet har rätt att ställa krav på dig för att du skall få vara där. Ett av de kraven kan vara att du inte får fotografera. Andra krav kan vara att du måste ha slips, vara nykter, vara man eller väga minst 120 kilogram. Arrangören av exempelvis en fest kan ställa, nästan, vilka krav som helst på dig som ett villkor för att du får vara i lokalen. Det kallas med ett fint ord för kontraheringsfrihet och ger exempelvis en affärsinnehavare rätt att vägra sälja till en kund bara för att kunden har fula skor på sig. Oj, nu började jag sväva ut, tillbaka till fotograferandet.

Alltså kan du förbjudas fotografera på en konsert, men, och detta är viktigt, du måste ha fått reda på att det är fotograferingsförbud via skyltar eller text på biljetten. Det kan också hända att vakten säger till dig ”ledsen men du får inte ta några bilder här”. Då är det bara att lyda eller lämna lokalen. Fram tills det tydligt framgått att det är fotograferingsförbud så är det inget fotograferingsförbud!

Och då kommer vi tillbaka till fallet med den strippande(?) grannen. Anledningen till att du inte kan förbjudas fotografera är att du antingen befinner dig i ditt eget hem eller på allmän plats. Du är ju inte i grannens hem! Precis på samma sätt kan du fotografera in på ett företags område, trots att det är fotoförbud, så länge du bara står utanför stängslet. Om inte företaget är skyddsklassat förstås.

Okej, jag fattar att man får fotografera vem och vad man vill. Men, får någon ta film eller kamera ifrån mig om jag fotograferar där jag inte har tillstånd?

Nej, det krävs beslut av åklagare för att du skall behöva lämna ifrån dig filmen. Och det är mycket ovanligt, sannolikheten för att du som vanlig människa skall få ett sådant beslut emot dig är nog mindre än att du åker hem från Jägersro som miljonär. Polis får alltså inte ta film eller kamera ifrån dig och inte heller upprörd skattebetalare på stadens gator.

Men, är det inte olika regler för yrkesfotografer och oss vanliga amatörer?
Nej. En pressfotograf till exempel har inga särskilda lagparagrafer om vad denne får fotografera. Däremot är det ofta så att en fotograf med giltig presslegitimation kan få tillstånd att fotografera på vissa ställen som konserter och releasepartyn. Men den som arrangerar en händelse har också rätt att förbjuda alla med presslegitimation att fotografera! Så har också skett på en del konserter med vissa stora band som vill ha maximal kontroll över vilka bilder av dem som sprids i media.

Nu är det dags att komma in på hur bilder får användas.Det finns två lagar man kan använda sig av för att få kunskap om vad som är tillåtet att göra.

Lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk 1960:729 (lou)

Lagen om namn och bild i reklam 1978:800 (lonb).

Upphovsrätten har två delar, en ideell och en ekonomisk.

Den ekonomiska handlar om att den som skapat ett verk har rätt att bestämma om ett verk skall göras tillgängligt för allmänheten och om det skall mångfaldigas/kopieras. Du har kontroll över var en bild visas och hur ofta. 2:a § (lou).

En reklambyrå köper till exempel rätten av dig att få använda en bild till en årsredovisning. De betalar dig kanske 4000 kronor för att få använda bilden i en upplaga om 35000 exemplar. Vill de använda bilden till någonting annat eller för att trycka nya exemplar måste de fråga dig om lov.

Den ideella gör att du har rätt att stå som skapare av ett verk, ingen annan kan ta äran av att ha skapat den vackra tavlan du målade förra hösten. Du kan kräva (eller vägra) att få ditt namn utsatt vid publicering och du har också rätt att hindra att bilden ändras eller används på ett sätt som kan upplevas kränkande för dig. Detta kallas lite fint för droit moral. 3: e § (lou).

Observera att om någon köper ett fotografi (själva fotografiet alltså) av dig så har den personen rätt att sälja bilden vidare utan att fråga dig om lov. 19: e § (lou). Däremot får den som köpt den fysiska bilden inte använda bilden till en reklambroschyr eller liknande, det är fortfarande du som bestämmer över om bilden skall mångfaldigas. Det du sålt i detta fall är en fysisk vara att hålla i handen, inte rätten att göra nya exemplar eller ändra bilden. Att trycka den i en broschyr är att göra nya exemplar.

Samma gäller för din rätt att fotografera till exempel konstverk, du får inte ta en bild av en tavla och trycka vykort som du säljer på marknader.

Däremot får du fotografera av byggnader och använda bilden till vykort som du tjänar pengar på. Samma gäller för konstverk ”… om de stadigvarande är placerade på eller vid allmän plats utomhus”. Så att fotografera en skulptur i parken och trycka vykort av är helt i sin ordning. 24: e § (lou).

Innan vi går över till bilder på människor måste vi bestämma vad ett verk är.

Några exempel på sådant som kan vara verk är böcker, tal, tavlor, fotografier, balett, opera, film, datorprogram, dikter, byggnadskonst, kartor och liknande. För att det skall skyddas av upphovsrätten måste det ha verkshöjd vilket betyder att två eller flera personer inte skall kunna skriva en bok som är exakt eller väldigt lik den som du skrivit eller måla en tavla som ser ut precis som din. Ett streck på ett papper kan inte skyddas av upphovsrätt.

Det spelar ingen roll om det är snyggt eller ”konstnärligt” eller om det tog lång tid att göra för att det skall räknas som verk.

Det som räknas som verk är skyddat enligt upphovsrätten i sjuttio år efter det att skaparen har dött. Picasso dog 1973 så år 2044 är det fritt att kopiera hans konst. 43: e § (lou).

Fotografier har en egen liten skyddsvariant. Ett fotografi som inte räknas som verk är skyddat i femtio år efter det att verket skapats. 49: e § (lou). Det är inte alla fotografier som uppnår full skyddstid. Man kan ibland anse att det är möjligt att två fotografer oberoende av varandra kan skapa likadana bilder. Här har olika personer/organisationer olika åsikt om vad som skall räknas som verk. Du kan nog utgå från att dina fotografier är verk men egentligen spelar det kanske inte så stor roll, skyddet är detsamma förutom att det bara gäller i 50 år.

Måste jag använda ©?
Nej, inte i de 147 länder som undertecknat Bernkonventionen om upphovsrätt. Det krävs inte heller någon registrering för att upphovsrätt skall gälla men det är smart att använda © i kombination med ditt namn och årtal för att visa de som är okunniga att denna bild har ett värde.

Hur får jag använda bilder på människor?
Skall bilden användas för marknadsföring (reklam) är det enkelt, du måste fråga om tillstånd för att få använda bilden. Eller rättare sagt, du som fotograf måste inte fråga men den som använder bilden (reklambyrån) måste fråga. 1: a § (lonb). Och man måste fråga för varje gång bilden skall användas.

Tänk på det om du är bildköpare, du måste fråga både fotografen och personen på bilden om lov varje gång du vill använda en bild för marknadsföring!

Utställningar då, måste jag fråga personen på bilden om lov?
Nej, häng du upp bilderna bara.

Men tidningar då, hur fungerar det med dem?
Så fort det inte handlar om marknadsföring/reklam är det OK att publicera och visa fotografier på personer. (PUL och Internet hoppar jag över här, det finns mängder med information om sådant.) Det betyder att du får visa bilderna på en utställning, de får publiceras i artiklar i tidningar, de får tryckas i böcker –både skönlitteratur och faktaböcker som till exempel skolböcker– och så vidare. Det är bara tillstånd av fotografen som behövs.

Måste jag ha ett skrivet kontrakt med en modell?
Nej, muntliga avtal gäller men, ursäkta mig, du är korkad om du inte försöker ordna avtal på papper eftersom det kan bli svårt att bevisa vad som är överenskommet.

Att skriva avtal med en modell om att denne tillåter dig som fotograf att använda bilderna till vad du vill i all framtid och sälja vidare till vem du vill kan ge problem. Det är bäst att vara tydlig om vad som gäller och spalta upp de användningar som du förväntar dig att du kommer använda bilden till, modellen kan hävda att den inte förstod förutsättningarna. ”Jag förstod aldrig att bilderna skulle komma att användas för att sälja en porrsajt på nätet...”

Om jag får krångel med bilder som jag sålt?
Det finns olika förbund man kan rådfråga, en del kräver medlemskap:

Svenska Fotografernas Förbund (www.sfoto.se)

Bildleverantörernas förbund (www.blf.se)

Vänd dig till en jurist.

Det var mycket information, är det så krångligt?
Nej, kom ihåg detta:
Du får fotografera vem och vad du vill, är du inne på privat område kan du förbjudas fotografera. Ingen får ta filmen ifrån dig. Om det inte gäller reklam får du använda bilder på människor utan tillstånd. Bilder på konstverk kräver tillstånd om det inte är för eget bruk.
Det var mycket information, är det så krångligt?
Nej, kom ihåg detta:
Du får fotografera vem och vad du vill, är du inne på privat område kan du förbjudas fotografera. Ingen får ta filmen ifrån dig. Om det inte gäller reklam får du använda bilder på människor utan tillstånd. Bilder på konstverk kräver tillstånd om det inte är för eget bruk.


Jag hoppas detta hjälpte er som vill fotografera vidare. För mig hjälpte det mycket :D

Tjing Tjing <3

Vin!

Hej Hej!

Var med mamma idag på systemet för hon skulle handla inför i morgon då hon skulle ivägt någonstans med arbetskamraterna. Hon behövde vin.
Inte jag då men jag hittade ett rosévin som jag ville testa. Inte så farligt heller för de kostade bara 54 kr så det köpte jag själv :PDetta handlade jag in ^^

Thihihi (a)

Tur skall man ha!

Hej Hej!

Dagen började med att min så kära mor ringer mig elva minuter över tio och frågar om jag skall till sjukgymnasten. Tror på fan det att man får panik och kastar sig upp ur sängen och ringer för att få tag i dem. Iaf så gick det bra.
Jag fick byra tid men ska nu inte vara där först den 21 juni klockan 13.00 >_<
Nåja, bättre än inget men fy fan vad jobbigt att behöva vänta för man är så förbaskat klantig!!

Iaf så pratade pappa med mig om mina tågbiljetter idag så han sa att han skulle bjuda mig på dem. Super gulligt av honom så man är glad men lite ängslig för att han skall betala dem åt mig ^^'

Så nu skall man väl ringa försäkringskassan och sen handla :P

Tjingaling <3

P.s.

Något att bli glad åt :P
D.s.

Läsa lite!

Hej Hej!

Här kommer det ett litet nattligt inlägg. Har fotograferat (så där snabbt bara) lite bilder... lite är det väl för det handlar bara om så mycket som:

Mina tågbiljetter... skall betala för dem i morgon ^^'

Åh min bok :D Nummer 25 av 47 ;)
Jag läser om tjejen på framsidan som heter Tula Backe, en så kallad drabbad i hela Isfolkssläktet. Drabbad menas med gula kattögon och kan svart magi.
Fast denna tjejen är extremt roligt att läsa om för hon avslöjar inte vem hon är så hennes ögon förblir alltid blåa.

Ängel med dolda Horn passar henne utmärkt ;)

Tjing Tjing :D

Mycket pengar nu!

Hej Hej!

Jag som sa jag skulle snåla som fan, och hur gick det med det?
Inge vidare, kör på att köpa bilder för 139 kt, tågbiljetter för 446 kr och kommer snart få hem mina speciallbeställda böcker på 230 kr... ush coh fy på mig xD

Men allt detta är ju värt det så jag är bara så glad att jag får allt detta.
Nu i morgon skall min syster och jag till Birsta för att fönstershoppa lite och jag skall på Wolmsta och hämta min välförtjänade lön från Söndagen då jag jobbade där hela dagen.

Nu sitter man här hemma med en coka cola och Marabou polka i handen (teoretiskt sätt så ligger på bordet bredvid mig) och ser på Shanghai Night på sexan. Filmen är väldigt bra, om man följer med i den. Sitter bara här vid datorn och skriver i min blogg om viktiga saker som jag vill nämna xD
Men nog är jag med alltid i filmen trots att jag inte kollar på den, allt som behövs är ju ett bra och idielt öra ;)

Och snart är det hundutställning. Ní kanske ha lagt märke till den nya kategorin? Inte? Sant, ser också att den inte syns (högst irriterande!!), så det skall jag fixa med. Skall göra ett testing inlägg och se om den syns ^^

Där kommer jag iaf lägga in mina värk från dem som jag har fotograferat åt, eller bilder som jag är extremt nöjda med!Ne nu skall jag se vidare på filmen!

Tjao!!

Bilder från Lördag!

Hej Hej!

Som en del vet så var jag med min kusin Fredag och Lördag. På Fredagen så ställde vi till med att baka köttfärspaj till oss båda (gud så hungrig man var!) och därefter till efterrätt vart det Cheescake med blåbär till. Mumsigt.

Haha det var jag som önskade mig det då det var så länge sen jag åt Cheescake. Gott var det. Sen såg vi på tre filmer:
Min Stora Feta Grekiska Semester,
Baksmällan och The Box.

Fast den där filmen The Box var verkligen en sjuk film. Jag och min kusin trodde det skulle vara en liknande så som Hide and Seek men det slutade så jäkla weard att vi kunde inte ens få bort filmen från våra huvuden. Har inte ens någon aning om vad den handlade om. En besvikelse för min del!

Min stora feta grekiska semester, var bra, men inte lika bra som Mitt stora feta grekiska bröllop. Denna hade en annan handlig om en tjej som heter Georgia som ansökt om att bli någonting annat än en reseguide i Grekland. Väldigt/ganska rolig men se värd.

Baksmällan är en film att rekomendera för den var så jävla rolig xD Om man gillar någonting som har med katastrofsvensexa så se gärna filmen då ;)

I lördags så forograferade jag väldigt mycket hemma hos farmor där, både blommor och en massa annat. Tänkte ge er lite bilder nu, är väl det ända som ni längtar efter att få se ;)

Ja det var dagens bilder. Hoppas ni gillar dem för jag älskar dem skarpt ^^'

Tjing Tjing <3

Hemma igen!

Hej hej!

Nu var man hemma igen. Har vart på Junibosand i farmors hus och mått gått tillsammans med min kusin. Nu idag är jag hemma för i morgon skall man jobba på Wolmsta igen. Längtar redan så jag spricker :P

Jag har fotograferat lite så jag skall redigera lite bilder och sen lägga upp dem här så ni får något roligt att titta på, men tills vidare skriver jag här så ni vet att jag är hemma igen ^^

Tjing Tjing <3

Mitt kamerastativ!

Hej Hej!

Ni vet ju att jag fick ett stativ av Johan, då vi var tillsammans.
Tänkte lägga upp bilder på det så ni kan få se hur det ser ut :)

Tjing Tjing <3

Min önskelista!

Hej Hej!

Så som många av er inte vet om så fyller ju jag 22 år snart och därmed har jag satt igång med min önskelista och det har blivit att utöka mig mer med min kamera.
Min första önskan är: En blixt till kameran: Blixten jag vill ha heter SB-600 och har blivit rekommenderad att köpa/önska den.

Nästa är UV filter. Något som är viktigt och det har jag inte ens (skamligt!!!)
Första filtret är för standarobjektivet 18-55 mm

Och den andra är för mitt AF-Sigma 70-300mm objektivet:

Och sist men inte minst för allt detta, behövs det ju en väska. Den jag har är inge vidare direkt!Och ut över det så vill jag ha massor med presentkort. Helst på H&M och Skopunkten ^^

Tjingaling <3

Min kärlek för dig [Oneshot]

Denna korta novell är ämnad för min farmor som somnade in nu den 2 maj. Jag ber inte om att ni skall tycka synd om mig för att jag skriver sådant här, men de bandet som min farmor och jag hade är oslagbar. Jag älskar henne över allt och annat så därför skriver jag denna till henne och för mig. Den engelska texten är från låten Westlife - Unbreakable

Took my hand,
touched my heart,
held me close,
you were always there


Dina dagar var aldrig räknade. Trots att det gick så snabbt då jag med ens fick veta att du låg döende, kunde jag ingenting göra för att hjälpa dig på rätt väg. Ditt hjärta var svagt och du orkade inge mer.
Inte heller var jag där. Jag kunde inte.

By my side,
night and day, through it all,
baby come what way


Jag satt här hemma och lät min blick, med ögon översvämmade av tårar, skåda in i en röd väg. En röd väg av ingenting. Bara tomma väggar utan någon som helst mening med varför de skulle stå tomma. Dina ögon kunde jag se som log med en sådan charm att jag önskade jag kanske skulle ha vart med dig ändå.

Swept away on a wave of emotion,
over caught in the eye of the storm,
and whenever you smile,
I can hardley believie that you´re mine,
Belivie that you´re mine


Hur mycket jag än stirrade skulle de för alltid vara tomma, tomma så som mina tankar var. Mina tankar om dig. De minnen jag har kvar. Jag försökte se dig framför mig, men det ända jag kunde se var hur då låg där döende och inväntade den ljusna ängel som väntade in dig för att föra dig till himmelens guldportar. De väntade på dig allesammans.

I´v been touched by the hands of an angel,
i´v been blessed by the power of love,
and whenever you smile I can hardly believe that you´re mine...
This love is unbreakable


Kärleken förvandra som vi delade med till oss var oslagbar. Din kärlek för mig och min för din. Din kärlek var moderligt, som din kärlek för ditt älskade barnbarn, din sondotter.
Jag älskade dig för den underbara farmor du var.
När smset kom fram, stod det några få ynka rader från min mamma som skrev: "hon har somnat nu" jag visste då, att ängel tog din hand och visade dig vägen. Vingar vita som snö, en klänning lika vit som dunet på molnet, flög du mot ett vidare liv.
Ensam, hos mig, lämnades tårar av saknad och kärlek. Min kärlek för dig.

Jag fick det nog svårare än de kan tro!

Hej Hej!

Här skriver jag mer om min saknad efter min så kära farmor. Rubriken stämmer till 100%. Många sa att om någon skulle få svårt med farmors bortgång så var det jag.
Jag har alltid haft ett sådant starkt band till farmor och det känns så jobbigt att behöva tänka på att hon inte finns där för mig längre. Jag saknar henne väldigt mycket och skulle önska hon redan nu fanns här hos mig. Hon gör det nog. Kanske står här framför mig och ler mot mig med de fina leendet hon alltid hade med sig vart hon än gick.

Framför mig står hon, jag ser henne bara inte eller känner henne. Utan bara låten som jag skall lägga in, beskriver mina känslor för henne och min enorma saknad.För tidigt lämnade du mig, oss allihopa. För tidigt dog du!
Varför just du?

Min kärlek för dig kommer aldrig att lämna mig. Din kärlek för mig finns alltid kvar, men som en väldigt svag låga. Den väntas på att få tändas igen, tänd den åt mig!

Bilder!

Hej Hej!

Har egentligen inte så mycket att säga. Känns som om dagarna går så långsamt sen min farmor gick bort. Det är som om känslan av lycka inte finns där. Bara som ett litet litet ljustsken som väntas på att få tändas. Som om den försöker hålla sig vid liv.
Så känner jag mig nu men jag hålle rmodet uppe bara för att få ha något att göra.

För er som undrar har jag sökt till Hemtjänsten här hemma. Ringer de mig inte så skall jag ringa på Torsdag igen och hoppas jag får jobb. Jag vill verkligen jobba nu när man kommit in i det.

På tal om jobba så skall jag jobba på Söndag helt ensamWolmsta så det längstar jag verkligen till. Elin berättade ju så att hästarna undrade vart jag tagit vägen så det skall bli kul att se dem alla igen (skall baka åt dem också ;) *viskar*).
Sen saknar jag min Gideon och Black Boy <3

Jo här kommer lite bilder som jag vill visa er ^^

Angående mina kläder så var detta jag hade på mig då jag var på min farmors begravning. Dock tycker jag att jag kunde ha fått på mig flera sätt att fotografeta, men jag tror min syster måste ha tyckt det var pinsamt att fotografera mig i trappan. Så hur jag ser ut som på bilden? Totalignorera mig och se bara på kläderna ^^Jag Photoshopade lite på en bild med min farmor. Detta är från min farbrors hus så de hade gjort ett så fin minnesplats för henne. Därför tog jag kort på den från sidan. Jag älskar den här bilden väldigt mycket. Så jag lade till lite till med penlsar bara ^^

Tjing Tjing <3


Sång till minne av farmor!

Hej Hej!

Egentligen borde väl flesta av er tröttna på mig då jag hela tide skriver in något som har med min farmor att göra. Men så som många inte vet om det så har farmor och jag haft ett väldigt speciellt band mellan oss och för mig har det känts som om den bara bröts mitt itu då jag fick veta hur det låg till med henne.

Så därför kommer jag lägga in denna som skall vara ämnad för henne. Min underbara lilla farmor <3
Älskar dig farmor <3

När solen skiner [Dikt]

Denna dikt är ämnad för min farmor som behravs idag 14/5-10. Inte någon bra kanske (är ganska så dålig på dikta) men den duger för mig.

När solen skiner,
Glittrar havet
När solen skiner,
ler gräset.
När solen skiner,
hörs fågelsång.
När solen skiner,
ser jag bara dig.
Dina fina glittrande ögon,
Ditt leende och din röst,
Det ser jag hos dig då solen skiner.

R.I.P Farmor 1938-2010


Skorna har kommit!

Hej Hej!

Nu har mina skor kommit och jag är så nöjd över köper att jag är så salig av lycka!
De sitter så snyggt på mina fötter :D

Tjing Tjing <3

Otrogen katt?

Hej hej!

Har sett på denna video så många ggr att jag inte kan låta bli att ladda upp den här. Tycker den är så klockren x)Haha xD

Klippt mig!

Hej Hej!

Här kommer det bilder på före och efter bilder :P
Enjoy ;)Nu ursäktar jag för den högst dåliga kvalitén på bilden, men man ser ju iaf hur jag ser ut. Senare skall det komma en bättre bild då jag skall till stan med systerryster ^^Tjingaling <3

Rovdjursliknande fågel?

Hej hej!

Detta inlägg är för min kompis och hennes blogg http://zandraedlund.blogg.se då hon hade en fråga hon ville ha svar på. För mig är det svårt att svara på en sådan fråga om jag inte har bild själv eller om hon inte har bild på den hon såg. NU visste hon inte vilken det var så därför lägger jag in dem bilderna jag chansar på att det kan ha vart:

Fiskgjuse?

Eller Glada?


Sen kan fågeln mycket väl ha vart en ung trut av nmågot slag som ännu inte fått färgerna som de vuxna har. Just dessa är någon av dem som jag kan tänka mig. Och det finns ganska så många fåglar som är ljusbrun, med en vit linje på vardera vinge.

Så, Sandra, kan de vara dessa?

Nej nu så!

Hej hej!

Nu är man hemma och NU har man fotograferat skorna och lite annat som jag tänker visa upp för er.
Skorna jag köpt är ballerinaskor (dem är ju bara så sköna att ha på sig!) Så nu kommer bilderna till er :P


Min scarf:
 
På bilden har jag på mig: Scarf, jumper och shorts från Gina Tricot.
Vitt linne och Svarta strumpbyxor från H&M.

Sen så nämnde jag väl i det senaste inlägget om att jag skulle köpa ett par till. Jag har gjort det nu, eller rättare sagt besatällt efter dem så just nu är väl de på väg hem till mig nu.
De kostar 299 kr och var så värt priset!

Jag tycker dem är skitsnygga! Dessutom satt de skönt på fötter med och var så lätta. Bara längtar tills dem kommer hem till mig <3

Haha lite mera bilder?
Jag har alltid velat ha parfymen: Avril Lavinge - Black Star. Min mamma ochn pappa har vart på en en-dags-kryssning med mammas jobb så nu när jag kom hem stod den inne på mitt rum på nattduksbordet!!


Nu vart det roligt med massor av bilder va? ;)

Tjing Tjing <3

Nytt Nytt Nytt!!

Hej Hej!

Var ju och shoppade med Linda på Birsta City igår. Och det jag köpte in var en vit Scarf från Gina Tricot för 79 kr. Alla har ju en sådan så då måste väl jag med ha en (a) Ni får se en bild på den hur den ser ut, men jag skall ta en bättre bild sen så ni kan få se hur den ser ut på mig.


Ja sen åkte vi på Skopunkten så jag kunde få köpa skor och givetvis hittade jag skor som vart kärlek vid första ögonkastet. Eller tre skor hittade jag med köpte bara två par (nästan så ;)).
Och det verkar som att Mattias och Lindas dator vägrar ladda upp bilderna *suckar irriterat*

Så jag tar bilder på dem så jag kommer hem :)
Ni fick iaf se en bild på scarfen min xD

Tjingaling <3

"Let´s photo Girls!"

... sa min bror då han fotograferade mig i min nya klänning idag som jag köpte in ;)
Super snygg med så jag är väldigt nöjd med köpet och så väldigt glad att min mamma hittade den så man kunde prova den!


Också köpte man ju två nya behåer igen. Fast dessa så kan man ta bort banden. Sådana har jag ju inte. Sen var det ju extra pris men så det tackar jag inte alls nej till :D

Och Roibos vanilj te med köpte jag. 2 hekto för 60 kr ;) Är mycket te det så de skall man väl ta sig en mugg utav nu innan man lägger sig, mumma mumma!

Tjingaling <3


Lev det liv som du vill leva [Oneshot]

Har du flera gånger fått höra av dina föräldrar eller kanske av dina vänner om vad du önskar bli då du blir stor? De kommer alla med olika förslag som de påstår skall passa dig.

Jag visste mycket väl vad jag ville bli och det skulle jag stå fast vid trots att jag då bara var 13 år och valde det beslutet själv. Jag har sen dess drömt om att bli en marinbiolog. Jag pluggade varje dag och kom hem med fantastiska betyg. Dock under mitt fantastiska pluggande fanns det andra saker där i mellan som jag hade som intresse.
Där ibland var det festa och tjejer. Vad var inte annars en killes dröm förutom andra saker på sidan om?
Som 17 årig kille så kollade man väl inte på annat än smala midjor, perfekta bröst och små rumpor. Ibland även ögonen så som väl för att se vad tjejen hade för glimt i dem.
För mig vart det bara att skippa det för min tjej jag hade var den underbaraste av dem alla. Mikaela var min drömtjej. I redan två ård tid hade vi hållit ihop i vått och torrt och gjort det möjliga för våra drömmar.
Besökt Paris, London, Usa och en del svenska stater. Men inget slår platsen där man alltid hör hemma. Hem ljuva hem.

För mig krossades min dröm då den ersattes av en annan som också så väl förstörde min barndom, mitt unga liv.
Mikeala berättade en dag, med ett spirrande leende på läpparna och med kristallglans i ögonen. För mig trodde jag det var något bra. Men vi båda tolkade ordet [k]Bra[/k] på helt olika sätt.
Mikaela talade om att hon var gravid. Inte nog med det så hade det redan gått över tiden så abort skulle vara omöjligt. Hennes ögon översvämades av lyckliga tårar.
Mina ögon, de översvämmades över krossade drömmar. Trots det log jag och tog henne i min famn. Vad skulle jag säga?

Det var tunga månader att gå och bära på. Mikaela gick omkring med ett stort leende varje dag och hennes händer smekte alltid bullen på magen. Hon var glad över det lilla liv som hon och jag har skapat. Varje timma som gick då barnet sparkade i henne brukar hon ropa ut i försjust och skynda ta min hand för att jag skulle känna om den slog igen, fast mot min handflata.
För mig, att ta på magen hennes, kändes som en hugg i hjärtat, jag som hade mina drömmar, jag som ville leva det liv jag ville leva, men nu såg jag hur allt sprack i bitar. Likt en krossad spegel. Sju års olycka. Fast detta skulle bli ett helt liv med otur.
Jag kunde bara le uppmuntrande för hennes skull trots att det grävde och gnagde i mig att jag skulle behöva ljuga om min egen lycka för henne och för mig. Mikaela var glad, så jag hoppades det skulle räcka för henne att tro att jag med var det.

Men lyckan var aldrig så långvarig. Den natten på den nionde månaden skedde allting så snabbt. Vi begav oss till sjukhuset i ambulans (ingen av oss hade körkort) och med illfart körde dem oss till BB. Mikaela hade en svår förlossning. Hennes andning var tungt belastad under hela operationen, det var brådskande så det fick beslutat snabbt att det skulle bli kejsarsnitt, så fick hon ligga nersövd och bevakad under hela operationen.
Jag satt utanför på en stol med huvudenen mellan knäna. Mitt ansikte var som en död. Jag kunde varken se eller höra om vad som pågick runt om mig. Mina föräldrar och svärföräldrar satt eller gick omkring i korridoren med benen släppandes efter dem. Ingen sa något. Det var alldeles tyst. Så tyst att mina egna tankar studsade mot väggarna så det skapades sig ett långt och kusligt eko.
Tills ekot försvann och ersattes med ett spädbarnsskrik. Jag lyfte mitt huvud och tittade in mot den vita väggen. Ljudet av något som jag har skapat med min egen säd. Min framtid.

Som också slutade där, då de hade både goda och dåliga nyheter. De goda var att jag hade fått en dotter på nästan 4 kilo och var 58 cm lång. Den dåliga var att Mikaelas hjärta inte orkade pressen och den slutade slå strax då dem fick ut min dotter. De försökte allt för att få henne tillbaka, men hennes hjärta var inte tillräckligt stark så hon lämnade jordlivet, hon lämnade mig, hennes familj... Och en dotter som hon aldrig skulle få se.
Jag kunde känna blickar som tittade på mig. Jag stod upp med darrande händer och tårar i mina ögon. Min Mikaela? Borta? För all framtid?
Tankarna for omkring i mig, jag kunde inte ha koll på dem. De snurrade runt och gjorde mig vannsinigt yr.
Jag höll på att tappa kontrollen över mig själv. Innan jag visste ordet av det, satt jag på golvet och grät.
Mitt liv var förstört.

Eller så trodde jag det. Några timmar sedan fick jag veta att soc skulle hoppa in för att ta hand om min dotter och ge henne ett tryggt hem. Jag lyssnade inte på dem först. Jag var i ett tillstånd mellan sorg och oförstånd. Kunna tala eller lyssna fanns inte för mig längre. Mitt sorgna utryck i ansiktet sa för dem alla andra att jag kanske skulle mista förståndet och aldrig bli normal igen. Fast jag hörde allt som de sa. Tydligt och klart trots att jag tänkte på så mycket annat.
Tills de sa något om att jag inte var mogen för att ha barn och skulle aldrig riktigt vara det.

Där lyfte jag mitt huvud. De alla tittade på mig.
"Jag tror ni tar fel där. Jag var från början rädd då jag förstod att vi båda skulle bli föräldrar. Jag ljög för Mikaela om mina inre känslor om vad jag egentligen kände. För mig såg jag bara mörker in i det oändliga om att min framtid är totalt förstörd. Men detta är ett liv som jag har skapat med min egen säd. I och med det så ska jag avsluta det jag påbörjat. Jag skall ta ensam hand om henne och bli en bra far för hon." Alla i rummet satt helt tysta då min röst hade kommit med ett sådant skarpt och beslutsamt svar. Jag visste vad jag ville. Trots att det skulle krossa min dröm så skulle jag antingen kunna uppfylla en annans. Dessutom skulle det aldrig vara försent för att plugga igen då hon blir lite äldre.
De gick med på det. Så där stod jag där sen, 17 år gammal med en liten flicka i min famn. Hennes små ljusa hårstrån på huvudet sa att hon skulle bli blond. Varken jag eller Mikalea var blonda utan mörka. Flickans ögon skulle lysa gröna mot alla hon mötte och hennes leende skulle värma dem alla med kärlek direkt från hjärtat.

Nu idag, fem år senare, så sitter min dotter Liv bredvid mig på en gravkulle i närheten av hennes dagis. Varje dag efter att hon slutat brukade vi, under sommartiden, gå till gravkullen, som ligger bara några meter från dagiset, och sitta där och se på alla bilar som åker fram och tillbaka på E4.
Min dotter Liv fick sitt namn efter Mikaelas mormor som dog då Mikaela redan var liten. Liv passade dessutom på henne.
Liv Mikaela Jonasdotter vart hennes riktiga namn då jag fixade med dop för att få henne söpt. Hennes gröna ögon gnistrar av lycka varje gång man pratar med henne. Hon hade alltid något att prata om och hennes mun kunde inte vara tyst en sekund.

Min lilla pratkvarn till dotter, men min så underbara flicka som jag ensam har uppfostrat.
Jag älskade henne över allt på denna jorden. Men varje dag då hon ligger i sin säng för att sova för natten, sitter jag uppe ensam om dagarna och tänker på hur mitt liv skulle ha sett ut utan henne. Jag hade nog vart marinbiolog nu och forskat om allt möjligt. Nu satt vi här och kände den lätta vinden smeka våra lena kinder. Hennes lena kinder, mitt orakade ansikte fick en sträv och kittlig reaktion från vinden.
Jag valde ett liv för en annans och det ångrar jag inte. Men det kanske är något ni skall fundera på i era unga dagar. Lev det liv som ni vill leva. Lev upp till era drömmar och skapa dem. Var ungdommar, förstör inte er ungdom.

Jag valde mitt liv och lever det nu, ni skall välja erat och inte gå den väg jag valde. Jag ser inte min ungdom som förstörd, bara att min dröm än så länge ligger på en hylla och samlar lite damm. Eran dröm kan bli san, bara ni väljer att skjuta den in i mål.


R.I.P Farmor!

Ja, nu var det äntligen över. Så att säga om det.

Nu vet ni alla hur det ligger till och hur vi har det här hemma. Allting känns som det skjuts åt sidan.
Jag fick egentligen inte skriva om detta i bloggen. Men jag vill kunna påminnas om henne varje dag om vart jag kan se henne.
Se henne glad och fridfull. Här kan jag se henne på de fina bilderna jag har kvar. Alla mina minnen av henne.
Jag vill också minnas henne ur bilder i mitt eget minne.

Jag saknar henne så otroligt mycket. Känns som om en bit av hjärtat har trillat av och kommer inte ersättas av någonting. Min och din pusselbit har rasat samman.
Men trots det så känns det ändå som att den pusselbiten som saknas fortfarande finns kvar där. Den sitter där som ett litet litet sår som sakta men säkert läks igen. Den som läker ihop den är alla våra härliga minnen tillsammans.

Jag och mina syskon var inte med dig och resten av de andra som kom. Varför är för att vi ville minnas de fina minnen vi har kvar av dig. Inte minnas att se hur du låg. Trots det berättade mamma min idag om hur det var. Det var så fint. De kunde se hur du drog ditt sista andetag. Dina ögon stängdes igen sakta och din mun vart föralltid stängd.

Det sista jag hörde från dig, då du fortfarande var pigg, var de underbara orden:
-"Vi syns snart hemma på Junibosand" och dem orden skall jag bära med mig för alltid. Detta är din blogg nu idag, din och ingen annans.

Farmor, vi saknar dig med blödande hjärtan och kristallklara tårar. Du kommer inte komma tillbaka, men du kommer finnas runt oss som det allra finaste minne vi har av dig.R.I.P Farmor
1938-2010
Klockslag för insomning: 21.10

Vi älskar dig!


Afraid?... Of spiders?

Hej Hej!

haha måste bara visa den här videon som en tjej skickade till mig.

Är NI rädd för spindlar rekomemenderar jag er inte att se den!Tjing Tjing <3