Glutenfri Fralla!

Kom på mitt eget recep på glutenfri fralla som jag står och gör nu så jag hoppas verkligen att dessa kommer smaka så gott med ost och apelsinmarmelad! :D
 
Ingridienser:
50 gram Jäst
5 dl mjöl
4 dl mjölk
1 ½ msk husk
25 gram smällt smör
½ dl honung
1 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
1 vispat ägg
Alternativ innehåll:
1 msk linfrön
1 ½ msk pumpakärnor
1 ½ msk solrosfrön
2 dl finrivna morötter
 
Ugnen: 200 grader, 15 min!
 
Gör så här:
1. Smällt smöret på låg värme, tänk på att smällt smör som skvätter omkring på spisen är inte behagligt för skinnet.
 
2. Under tiden så smular du ner jästen i bunken.
Alternativ: Kör du torr jäst så kan du fylla ner 5 dl mjöl i en bunke tillsammans med jästen, saltet och husken och röra om ordentligt.
 
3. I det smällta smöret tillsätter du nu mjölken. Komma noga så det nu inte är för kallt eller för varmt. Fingervarmt är 37 grader så ha koll antingen på känn med fingret eller med din termometer. Töm sen ner smör och mjölkblandningen i jästen.
Alternativ: Häll ner smör och mjökblandningen i bunken och börja vispa om (för hand eller ta till hjälp av din härliga bakmaskin) och rör sakta ner mjölet, torrjästen, husken och saltbladningen direkt ner i smör och mjölkbladningen. Ta lite i taget så llt jämnar ut sig. Är det fortfarande kladdigt så fyll på mer mjöl försiktigt så det lossnar lätt från bunkens kanter. Lämna det gärna KLADDIGT!
Du kan sen på bakbordet arbeta ut degen med mera mjöl.
Alernativ 2: Fyll på önskande innehåll i frallorna! Med vad som än behagar dina smaksinnen!
 
4. Låt nu jäsa i bunken i 60 min för bästa resultat.
 
5. Ta sen ut degen på bakbordet och arbeta in det sista mjölet innan du sen deöar upp degen i 12 runda bollar, lägg dem sen på bakplåtspapper under en duk och låt jäsa i yttligare 30 min.
 
6. Lyft  bort skynket och pensla på det vispade ägget. 
Alternativ: På det penslande ägget kan du pynta snyggt med sesamfrön för att sätta vacker färg på frallorna.
 
7. In med frallorna i ugnen i mitten av ugnen på 200 grader i 15-20 min tills bullarna fått en fin färg!
 
8. Ta ut frallorna och låt dem sen svalna av på ett galler innan du äter upp dem!
 
Smaklig måltid!

Jäsningen är igång!
 
Färdig rullade och ska jäsa en sist gång i 30 minuter innan de åker in i ugnen!
 
Frallorna från igår vart så här idag! Super smaskigt! :D

Usel Bloggning!

Jag har haft det en tid nu då jag vart dålig på att blogga just på denna bloggen.
 
För er som inte vet det så har jag ju 2 bloggar nu, denna bloggen som är min privata och min första men sen har jag en annan blogg med där jag bloggar om ett spel som har spelet sen April 2013 och är rätt så beroende av det.
Hemsidan heter: http://www.emmashortroad.blogg.se 
 
Men jag kan påpeka en annan grej.
 
Jag var på besök hos Vårdcentralen nu här i veckan eftersom jag vart galen på att mitt högra ben vägrade bli bättre efter alla övningar jag gör från sjukgymnasten m.m. och sen då det smärtade som värst så hjälpte INGA värktabletter.
Denna gången fick jag träffa en läkaren Docktor Rönn som tydligen var omtalad från många här omkring så tydligen skulle jag få träffa på en bra läkare.
 
Och det kunde ha gått bättre, efter att ha talat om för honom om mina problem, hur jag har försökt att undvika smärta med övningar oc käkat värktabletter m.m. 
Så kom jag fram till slutsatsen att jag inte har ont på andra ställen än benet. AJ så jag fick bita mig i armen efter att jag sa det.
 
Han började sen kolla hela mig, från topp till tå gick han igenom hela kroppen. 
Efter det så satt vi på hans kontor och pratade lite och där fick jag veta att jag hade dragit på mig en inflamation i alla muskellederna i kroppen.
Och han poängterade med att det är högst ovanligt att ha ont på så pass många ställen som jag hade, han menade att visa ställen som han tryckte och klämde på ska aldrig kännas att det gör ont. För mig var smärtan olidlig och jag ville bara gråta då han trök på mig där.
 
Så han bestämde att jag skulle få lämna blodprov för Sänk och Rematism.
 
Så nu på fredag eller lite tidgare så får jag svar på om någon av blodproverna visat något.
 
Jag lämnade 5 provrör med blod och eftersom det var en sjuksköterskeelev som stack mig såg jag ut så här efter 1 ½ timme.. ish!
 

Glutenfria Kanelbullar!

Här kommer jag med mitt egna bullrecept. 
 
Har i många år kört på min mammas, mormors och farmors bull recept men har aldrig vart helt nöjd så därför kommer jag publicera mitt egna till er att testa.
Men jag har inte så mycket mått i vad jag använder så jag kommer förklara mig extra noga så ni kan lyckas minst lika bra som jag!
 
Ugnen: 250 grader i 10 min (tills de fått en gyllenbrun färg)
 
Ingridienser:
50 gram jäst
250 gram smör 
5 dl mjölk
2 dl strösocker
1 ägg
1½ tsk Kardemumma
Glutenfritt mjölmix
Ägg till de jästa bullarna.
Pärlsocker
 
Garnering:
Margarin
Ströcocker
Kanel

Vaniljbullar:
Margarin
Florsocker
 
Gör så här:
 
1. Börja med att smälta smöret i en katstrull på spisen på låg värme. För hög värme gör att smöret skvätter över spisen och dig. Smällt varmt smör är aldrig bra för huden.
 
2. Smula ner jästen i bunken.
 
3. När smöret har smällt tillsätter du mjölken i smöret och känn sen försiktigt med fingret om smör och mjölkblandningen är ljummen. Är det för varmt så ställ den på sidan och låt svalna en aning, är det fortfarande för kallt, ställ tillbaka på den varma plattan och värm med uppsikt genom att röra runt med fingret nu och då.
 
4. Tillsätt lite av smör och mjölkblandningen ner i jästen och låt bakmaskinen sköta resten tills jästen ar smällt. Tillsätt sen resten av smör och mjölkblandningen.
 
5. Mortla och krossa kardemumman, hur stor eller små bitar du vill ha är upp till dig själv. Själv föredrar jag att krossa dem lite gran.
Tillsätt ner kardemumman sen i bunken tillsammans med strösocker och 1 ägg. Låt bakmaskinen långsamt röra runt på alltesammans.
 
6. Nu tillsätter du mjölet. Eftersom jag har inge mått till mjölet så kommer jag guida dig här!
Du tillsätter mjölet lite i taget medan maskinen måste få arbeta och få mjölet att gå ut i hela blandningen.
När du har en perfekt deg är då den börjar tjockna på sig men är fortfarande kladdig.
Senare på bakbordet kan du baka in mer mjöl i degen.
 
7. Låt degen jäsa i 1 timme under en duk. Under den tiden så kan du förbereda plåtarna med bullpapper och förbereda din bakstation där du ska fortsätta med bulldegen!
 
8. Mjöla bakbordet med mjöl och lägg ut bulldegen på mjölet och börja med att massera in resterande mjölet i degen. Degen är klar då den inte fastnar på dina fingrar längre.
 
9. Lägg degen på sidan och skär av en bit som du sen kavlar ut till en platt rund cirkel, fyrkantig cirkel eller hur du väljer. Bre på smöret och tillsätt sen kanel och strösocker, rulla ihop, skär bort kanterna och släng dem på sidan och dela sen degen i  3-4 cm stora delar och lägg ut dem sen på bullpappret.
Sen fortsätter du samma visa till bulldegen är helt slut.
 
10. Låt bullarna nu jäsa under en duk i 30 min. Nu kan du förbereda äggen till de jästa bullarna. Vispa ihop äggen lätt. Starta ugnen på 250 grader.
 
11. Ta bort duken från de jästa bullar och måla på de vispade äggen och strö på pärlsocker över dem. In i ugnen med dem i 10 min, eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Fortsätt så i samma visa till alla bullarna är klara.
 
12. Ät och njut nu av dem tillsammans med vad du själv tycker att gott att dricka. Jag föredrar en stor kopp te eller så ett stort glas mjölk.
Smaklig måltid <3
 
Förberedelser!
 
Efter en timme under jäsningsprocessen.
 
Storleken på degen!
 
Bullarna färdiga och klara att äta! Mumsigt!