Choklad och hundar!

Vet ni vad jag kan stöta på ibland som jag blir irriterad på folk?
Jo ibland då man kommer där så ligger det antingen utspottat choklad eller så ligger det hela eller krossad choklad överallt.

En livsfara för frigående katter eller för ägare med hundar som tar ut dem på promenader.

För er som har hundar eller inte har ska jag skriva in varför det är extremt farligt!

Choklad innehåller kakao som bland annat innehåller teobromin, ett ämne som många djurslag är känsliga för. Hundar och katter verkar vara extra känsliga.

Symtom kommer som regel efter 4-24 timmar. Kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet och rastlöshet, riklig salivering och hjärtklappning är vanligt. Vid större mängder kan allvarligare symtom tillstöta.

Vår erfarenhet är att hundar utan svårighet kan sätta i sig en farlig mängd choklad medan katter mycket sällan får i sig sådan mängd att det blir frågan om någon förgiftning.

Hur mycket kan min hund få i sig innan det blir farligt?
Att räkna ut hur mycket teobromin som ingår i olika chokladkakor och praliner är svårt. Både mängden kakao i chokladen och halten teobromin i råvaran, kakaobönan varierar.

Mörk choklad innehåller c:a 5-15 mg teobromin /g choklad.
Ljus choklad innehåller c:a 2 mg teobromin /g choklad.
Vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.

Mer än 20 mg teobromin /kg kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund


Exempel
: Gäller en hund som väger 10 kilo!

En hund kan äta 12 - 40 g mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas.
OBS! Ju mörkare choklad desto mer kakao (och teobromin) och därmed större förgiftningsrisk. Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den äta c:a 100 g.
Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer

Källa: http://www.giftinformation.se/article.asp?CategoryID=6840



Det kan även, som för människor, inehålla spår av nötter och är djuret allergisk, så kan det bli mycket värre än teobrominets inverkan.

2010-09-28 | 12:55:00

Teobromin är inte bara farligt för hundar och katter, det är farligt för oss människor också i för stora mängder. Saken är den att anledningen till att hundar ofta blir chokladförgiftade är för att de inte slutar äta när det första symtomet kommer, illamåendet. Vi slutar ju äta choklad när vi börjar må illa (förhoppningsvis), skulle vi inte sluta skulle vi också bli chokladförgiftade.

2010-09-28 | 14:13:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo