Skaffa katt!

                                         

Att skaffa kattunge vill ju alla eftersom kattungar är ju för söta! Och det stoppar ingen människor från att skaffa sig en kattunge heller.

Nu idag skaffar människor kattungar men ledsnar på dem sen då de blir äldre. Ännu mer finns det folk som ledsnar så pass att de slänger ut katterna och släpper sen aldrig mer in dem igen. Detta är ett sätt som leder till att katterna förvildas. Antingen det eller att de går ute i flera nätter/dagar/veckor till och med månader innan antingen ett katthem tar sig hand om katten och ser till att den får ett nytt hem.

Nu är det ju så att skaffa sig en katt är ett stort ansvar och bör aldrig lämna detta snsvar till ett barn. Man skaffar sig inte en katt för att se är söta, en katt kan vara ett gott sällskap. Katt är ett djur och behöver tas hand om. Inte bara då se till att den har mat och vatten. Utan det förekommer massa andra kostnader också som är extremt viktigt för katten själv och för dig själv med.

Katten behöver en försäkring. En försäkring kan underlätta för ägaren om katten skulle råka ut för en olycka som kanske skulle slutas med en allvarlig operation. Den här operationen kostar kanske 40.000 kr. Tänk er att sitta där och hosta upp dessa pengar för operationen för kattens liv. Med en föräkring så kan försäkringbolaget stå för mesta av kostnaden medan du kanske betalar en självrisk på 1500 kr själv ex.

Katten behöver mat. Detta är helt olika på vad för mat man köper, men bäst (enligt mig själv) är att försöska kosta på sig att köpa bra mat för katten. Alltså kattmat från zoobutiker där maten har bäst kvalité. Mat från en livsmedelbutik är inte alltid bra mat för katten. Blöt som torrdoder väljer man. Antingen får de fri tillgång till torrfoder medan man kanske kan ge dem blötfoder en gång om dagen eller två ggr (morgon och kväll).
Vatten ska alltid finnas till hands för katten.
Ett tips: IRL, innan katterna vart tamkatter, så kunde de gå lång för att dricka färsk drickvatten. Ett tips är att du ställer ut vattenskålen med vatten någon annanstans i huset/lägenheten och inte bredvid matskålen. Har själv gjort detta och märker att mina katter dricker mer vatten än vad de gjort förut.

Kattens katt/toalåda. Har du innekatt ska den dagligen rensas. En, två eller tre lådor om du har det, alla ska göras ren dagligen så det är trevligt att gå på toaletten då det är rent och snyggt. Gör man ren den två ggr om dagen är det bara super det med. Morgon och kväll brukar räcka då.
Ett tips: När jag rensar lådan så använder jag mig av hundbajspåsar eller avfalls påsar.
Spola INTE ner bajset el. kisset i toaletten. Det kan med stor risk bli stop då.

Katten behöver också veterinärvård. Detta är en sak som många har kommenterat och kritiserat mig för. Varför jag t ex vaccinerar mina katter varje år. Jag gör det för att förhindra att de kan få kattsnuva och kattpest. Dessa två är en av de mest vanligaste orsakerna man åker in för att vaccinera dem mot. Kattpesten som katten vaccineras mot håller i 3 år medan kattsnuva vaccinationen bara har en hållbarhet på ett år så det är bra att hålla katten vacinerad en gång om året om man vill förhindra att det kanske händer att det sker.
Ja mina katter är innekatter så de vaccineras iaf och även de två som jag håller på med i utställning. De MÅSTE hålla vaccinerad på grund av smittorisken som kan förekomma på kattutställningar.
Ang utekatter: Utekatter bör absolut vaccineras varje år eftersom de ökar risken för att få dessa sjukdomar eftersom de stöter på en massa andra katter dagligen. Man vet aldrig vem som kan smitta vem.
Vaccination är ett säkert alternativ för att få ha en frisk katt.

Håll katten kastrerad. En annan som som är väldigt viktigt som man måste göra för att slippa komplikationer från andra kattägare. Håll katten kastrerad. Spelar ingen roll om det är en raskatt eller hur/bondkatt. Raskatt och uppfödning är en helt annan sak så den frågan kommer jag skippa helt enkelt.
Det jag menar är att det finns bra goda människor här ute i världen som försöker minska antalet hus/bondkatter och det gör man genom att kastrera både hon och hankatterna man har.
Jag har själv två stycken som är kastrerade och båda är honor. Hur de förändrats efter kastrationen är att de, det vanligaste, ska blir lugnare. Nu vill jag inte direkt påstå att mina är lugna *skrattar*.
Att kastrera hon/han katter kostar ca 890-1100 kr för en honkatt och 450-550 kr för en hankatt.

Att kastrera en hankatt är ett lättare ingrepp än vad det för en honkatt så därför blir kostnaderna mycket billigare. En honas ingrepp är desto svårare eftersom man måste öppna magen med ett litet snitt.



Detta blir mitt första inlägg i den här kategorin så man får hoppas att den leder någon in på rätt spår. I framtiden ska jag nog komma med mer förslag och tips.




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo