Munchkin!

Läste nyss i fokis blogg och kollade på en video uppladdning på en kattunge som var missbildad. Missbildningen var att den hade för korta framben.
Det finns ju sådana missbildningar, men det finns ju också så att katten ska vara så, att den är född så.

Jag pratar ju naturligtvis om Munchkin. Den katten är framavlad på så vis att frambenen är kortare än bakbenen. Det är en väldigt populär kattras började användas i avel runt 1983 så katten är relativt ny och inte så välkänd i visa omkretsar.
Katten har som sagt avlats fram för att få denna "dvärgväxt", men det jag ska påpeka är att katten inte är lika "missbildad" så som många andra katter utan detta är naturligt framkommande.

Denna ras är inte godkänd av SVERAK.

Print screenas bild från videon Foki laddat upp:


Bild från google på en Munchkin:

Källa: http://www.pictures-of-cats.org/munchkin-cat.html


Vet du om den där katten har mycket problem med knän och leder och sådant? Just för att den är 'ihoptryckt'?

2011-03-17 | 15:47:37

Har alltid tyckt synd om såna där kattraser, som Munchkin och Scottish fold t.ex. De får ofta stora problem (som föregående talare sa).

Visst är de söta men jag tycker det är djurplågeri att avla fram en kattras med så korta ben då katter ska kunna klättra, balansera och hoppa. Det kan inte de här katterna..

Tycker det är mycket bra att de inte är godkända av SVERAK.

2011-03-17 | 17:58:28

Sv: Emma nu missförstod du nog det jag skrivit;) Jag vet ingenting om denna kattras. Visste inte ens att den fanns förrän du skrev det nu ;) Så jag frågade om du vet om det är nå mycket "problem" hos dem ;) Några du vet om:P?

2011-03-17 | 18:10:58

Sv: Aaaa... Isee. Rätt så uppenbart om jag bara hade tänkt efter. Man kan säga att dessa katter är lite som perser då egentligen. Jag tycker att Perser katter är jättesöta men ack sån problem de har med ögon och andning. Och då är det ju nästan samma sak här. Dessa katter var ju bedårande! Hur söta som helst! Men ingen katt man skall avla fram om de har sådana problem.

2011-03-17 | 20:52:05

Den här rasen är tekniskt sett inte framavlad, man hittade en katt som helst enkelt hade en muterad gen som gjorde att den fick korta ben. Sen har folk avlat vidare på denna muterade gen och man ska aldrig avla en munchkin med en annan munchkin som säkerligen vissa giriga uppfödare gör.



Annars tycker jag det är lite kul att det uppstod utan inblanding från hård avel, precis som med scottish fold och manx.

2011-03-28 | 15:05:06



Tycker själv att rasen är lite häftig och är intresserad av den.



Har läst i boken:



Allt du behöver veta om katter som kom ut 2009



Där står dett att munchkin inte allt för ryggproblem! Eller jo dem kan det men det är inte något specifikt för rasen i sig.



Det står i boken att dem kan spinga, klättra och hoppa! Men då är det på stolar och inte direkt på köksbänken eller skåpet ;)



Står även att det finns vilda kattfamiljer med korta ben som överlevt flera generationer.



Vill du veta mer så läs gärna boken ^-^



2011-06-21 | 18:54:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo